VCA 2004/04

 

De VCA is in feite gebaseerd op de verplichtingen uit de Arbowetgeving. Deze verplichtingen zijn “in hapklare brokken” weergegeven en er zijn wat specifieke eisen aan toegevoegd.

De bedrijven die een VCA-certificaat willen behalen zijn grofweg in twee groepen te verdelen. De eerste groep (tevens de grootste) wil daarmee voldoen aan de eisen van de opdrachtgever(s), die alleen werk wil(len) uitbesteden aan bedrijven met een VCA-certificaat.

De tweede groep bestaat uit bedrijven die willen laten zien aan de omgeving en/of aan hun eigen medewerkers, dat zij staan voor veilig werken in een veilige werkomgeving.

In tegenstelling tot systemen volgens ISO, kan een VCA-systeem niet worden gezien als een managementsysteem. Daarvoor bestaat de VCA-checklist uit teveel gedetailleerde vragen waar een bedrijf aan moet voldoen. De VCA oordeelt daarbij simpel: een bedrijf voldoet wel of het voldoet niet.  Dat maakt het op sommige punten toch lastig om een VCA-certificaat te behalen en te behouden.

Na de VCA 1995/01, de  VCA 1997/02 en de VCA 2000/03 is er nu de VCA 2004/04. De nieuwste versie van de VCA-checklist heeft een andere opbouw gekregen. Elke vraag is nu onderbouwd met een doelstelling, documenten en minimumeisen. De bedoeling van deze nieuwe structuur is dat er meer duidelijkheid komt voor de gebruiker én de auditor.   Omdat er nog steeds discussies gevoerd kunnen worden over de interpretatie van bepaalde vragen, is er ook een ‘Handleiding VCA’  uitgegeven. Deze handleiding is in principe bedoeld voor bedrijven die zelfstandig het VCA-certificaat willen behalen en slechts minimaal externe ondersteuning willen inschakelen hiervoor. De handleiding biedt veel uitleg en ondersteuning. Ook is een handige CD-rom bijgevoegd waarop alle bijlagen staan waar vanuit de handleiding naar verwezen wordt; onder andere allerlei voorbeelden, formats en checklists (uit diverse branches en sectoren). Als u meer wilt weten over de achtergronden van de VCA, kunt u ook terecht bij www.ssvv.nl.

Nog steeds is er onderscheid tussen VCA* en VCA**. Als regel is VCA* bedoeld voor bedrijven met minder dan 35 werknemers en die niet als hoofdaannemer optreden. Voor grotere bedrijven en voor bedrijven die werken met onderaannemers, geldt het VCA**-traject.

De VGM-checklist aannemers bestaat uit een groot aantal vragen, namelijk ‘must-vragen’ (codering */**) en aanvullende vragen (codering ▲) Een vraag wordt positief beoordeeld indien aan alle minimumeisen behorend bij die vraag, is voldaan.

Bij het niveau van VCA* moeten alle must-vragen (24 in totaal) positief zijn beoordeeld. Bij het VCA**-niveau moeten alle must-vragen (33 in totaal) positief worden beoordeeld, én moet minstens 50% (7 van de 13) van de aanvullende vragen positief zijn beantwoord.  

Voor alle niveaus geldt daarnaast de verplichting dat het aantal bedrijfsongevallen met verzuim niet boven een bepaalde grens mag liggen. Deze grens wordt mede bepaald door het aantal gewerkte uren binnen een bedrijf.  Het totaal wordt uitgedrukt als de ongevalsfrequentie-index (IF). De IF wordt als volgt berekend:

 

                                 aantal verzuimongevallen * 1.000.000

                                    IF =                    aantal gewerkte uren

 

Deze berekening mag alleen worden gebaseerd op gegevens van de werknemersactiviteiten waarvoor een VCA-certificaat wordt aangevraagd.Een verzuimongeval is een ongeval met een verzuim langer dan 1 dag.

Wilt u voor het eerst een certificaat behalen, dan mag de IF gemiddeld over de laatste drie jaar niet groter zijn dan 40. Is hij dat wel, dan is het belangrijk om te weten wat het sectorgemiddelde is. Zit u daar nog onder, dan kunt u toch verder met certificeren.

Hieronder volgt een overzicht van de vragen waar u mee te maken krijgt. 

VCA*

 

Vraag               Korte omschrijving

1.1                                      VGM beleidsverklaring

1.2                   Aanstelling VG-functionaris

2.1                                      Inventarisatie en evaluatie van risico’s

2.2                                      Taak-risico-analyses

2.3                                      Persoonlijke beschermingsmiddelen

3.1                                      Vakopleidingen

3.2                                      Opleidingen basisveiligheid VCA

3.3                                      Opleidingen VOL-VCA

3.4                                      Opleidingen gericht op risicovolle taken

3.5                                      Bedrijfseigen VGM-voorlichting

3.6                                      Bedrijfseigen VGM-instructie

3.8                   Registratie in veiligheidspaspoort

4.1                   VGM-overleg

6.1                   preventieve milieumaatregelen

6.2                   maatregelen t.b.v. verzamelen en afvoeren van afvalstoffen

7.1                   Voorbereiding op noodsituaties

7.2                   Aanwezigheid EHBO- en brandblusmiddelen

8.1                   Periodieke werkplekinspecties

9.1                   Medisch onderzoek voor specifieke functies

9.2                   Periodiek medisch onderzoek o.b.v. geïnventariseerde risico’s

10.1                 Aanschaf VGM verantwoorde materialen en middelen

10.2                 Periodieke keuring van middelen

12.1                 Procedure voor ongeval-/incidentmelding

12.2                 Procedure voor ongeval-/incidentonderzoek

 

Om te voldoen aan het niveau van VCA** komen daar behalve de aanvullende vragen ook nog de volgende **-vragen bij:

 

1.3                   VGM-structuur

1.4                   Betrokkenheid top- en middelmanagement

1.5                   Beoordeling door het management

2.4                   VGM-actieplan

5.1                   VGM-Projectplannen

5.2                   Instructie aan medewerkers omtrent het VGM-projectplan

5.3                   Instructie aan medewerkers van onderaannemers omtrent het VGM-projectplan

12.3                 Procedure voor melding van bijna-ongevallen of incidenten

12.4                 Procedure voor onderzoek van bijna-ongevallen of -incidenten

Per 1/1/2008 komen er bovendien nog twee vragen bij (11.1 en 11.2) over inschakeling van diensten.

 

Welke onderwerpen zijn nieuw in deze VCA-versie?

 

Behalve het feit dat er is geschoven met must-vragen en aanvullende vragen, zijn er ook een paar nieuwe onderwerpen bij gekomen.

1.2                   De VG-functionaris moet minimaal de opleiding MVK hebben. Als u ervoor kiest om een beroep te doen op externe deskundigheid, moet de interne VG-functionaris minimaal VOL-VCA hebben.

1.5                   Beoordeling door het management.

In de praktijk komt dit neer op het uitvoeren van een directiebeoordeling zoals deze al bekend is vanuit de ISO-systematiek.

2.2                   Taak-risico-analyses. Dit is een RIE waarbij specifiek wordt ingegaan op de risico’s die aanwezig (kunnen) zijn bij het uitvoeren van een bepaalde taak. De maatregelen moeten daarop zijn afgestemd, zoals de PBM’s bij het uitvoeren van die taak, de opleidingseisen die daarvoor gelden en de instructie die gegeven wordt.

Hoofdstuk 6:    het vaststellen (inventariseren) van de milieurisico’s en het nemen van daarbij behorende maatregelen.

7.1                   Noodplan en noodorganisatie.

Hoofdstuk 11:  Bij inschakeling van diensten moet u er zeker van zijn dat op de werkvloer wordt voldaan aan de esen van de VCA.

 

Binnen Ecosafe is veel ervaring aanwezig met het uitvoeren van VCA-audits bij diverse bedrijven; daardoor kennen wij alle struikelblokken die deze norm in zich heeft. Ook heeft Ecosafe inmiddels ruim ervaring opgedaan met de VCA 2004.

Als u op zoek bent naar een advies op maat voor het behalen van het VCA-certificaat, is het ook handig om te weten dat Ecosafe u kan adviseren vanuit HVK-niveau en dat er ruime ervaring aanwezig is op het gebied van milieuzorg en milieurisico’s.